Categories
WordPress

Полезни съвети при избора на WordPress тема

През последните няколко години WordPress се превърна в една от най-популярните Системи за Управление на Съдържанието /CMS/, а причините за това са изключително улеснената работа с платформата, голямата общност от потребители и не на последно място – GNU лиценза.

Ако допреди няколко години човек можеше да намери WordPress тема само в официалната директория за теми, както и на още няколко други места, то днес съществуват множество ресурси с безплатни и платени теми. Изборът на подходяща Wordpress тема може да се окаже трудна задача както за начинаещия блогър, така и за по-опитните потребители, които искат да освежат визията на блога си. Wordpress се превърна в предпочитана платформа не само за блогове, но и за лични и корпоративни сайтове.

През последните няколко години WordPress се превърна в една от най-популярните Системи за Управление на Съдържанието /CMS/, а причините за това са изключително улеснената работа с платформата, голямата общност от потребители и не на последно място – GNU лиценза.

Ако допреди няколко години човек можеше да намери WordPress тема само в официалната директория за теми, както и на още няколко други места, то днес съществуват множество ресурси с безплатни и платени теми. Изборът на подходяща WordPress тема може да се окаже трудна задача както за начинаещия блогър, така и за по-опитните потребители, които искат да освежат визията на блога си. WordPress се превърна в предпочитана платформа не само за блогове, но и за лични и корпоративни сайтове. Поради тази причина днес има голямо разнообразие от теми:

  • стандартни блог теми – най-често срещаният вид
  • теми за презентиране на мулитимедия – фото-блогове и видео-блогове
  • портфолио теми – използвани предимно от дизайнери и фотографи.
  • теми с решетъчна структура – подходящи за сайтове с богато съдържание като новинарски портали.
  • лични wordpress теми – наричани също lifestream теми, които лесно се интегрират с микро-блоговете и социалните мрежи

Безплатните WordPress теми

Съществуват хиляди безплатни WordPress теми. Сред тях се намират и истински находки – теми с привлекателен дизайн и кадърно написан код, който при нужда лесно може да бъде разчетен и променен.

Но за съжаление има и такива, които са с непрофесионален дизайн и с код, който понякога може да окаже негативно влияние върху SEO оптимизацията на блога ви. Например теми, при които на една страница многократно се повтарят h1 и h2 тагове; теми при които заглавието – title е еднакво на всички страници на блога. Винаги трябва да се внимава при избора на безплатна WordPress тема, защото съществуват и такива, в които са интегрирани афилейт линкове или зловреден код.

Платените WordPress теми (Premium themes)

Цените на платените теми варират между 15$ и 150$. Причината за голямата разлика в цените се крие в качеството и в разнообразните лицензи, с които се продават темите. Затова преди да закупите даден темплейт, винаги прочитайте внимателно лицензионните споразумения. При някои лицензи например, купувачът е длъжен да запази линковете във футера или пък да използва WordPress темата само на един домейн.

В повечето случаи платените WordPress теми са по-качествени от безплатните и се  използват от по-малко блогове, така че дизайнът ви няма да е толкова много “употребяван”. Ако все пак държите вашият сайт да има уникален уеб дизайн, можете да наемете някой уеб дизайнер, който да промени дизайна на темата според вашите изисквания и да я направи уникална. Въпреки че цените за такива услуги варират при различните уеб дизайнери, смея да твърдя, че този вариант е по-евтин от създаването на изцяло нова и уникална тема за WordPress.

Какъв тип тема да изберем?

В последно време се наблюдава тенденцията все повече уордпрес теми да са с решетъчна структура или с така наречения magazine-style. Ако смятате да публикувате по няколко поста на ден или ако публикациите ви са от множество автори в разнообразни области, то тогава “magazine” темите са правилният избор за вас. Според мен този тип теми са крачка напред в развитието на wp темите, но те не са подходящи за всички сайтове. Ако искате да направите собствен блог, все пак класическият блог дизайн е по-подходящ.

Колко колони да има темата?

След като вече сте решили от какъв тип да е темата ви, остава да решите и колко колони ще са ви необходими. Стандартните блог теми имат в повечето случаи две или три колони. Ако възнамерявате да поставите повечко информация в сайдбара (например: рекламни банери, връзки към други сайтове, облак с етикети, последните ви съобщения от twitter), то тогава темите с три колони са подходящи за вас. При избора на дизайн е важно да се намери правилния баланс и да не се допуска грешката, страничните колони да заемат прекалено голямо място и да отвличат вниманието на посетителя от съдържанието на блога.

Поддръжка и ъпдейт

За разлика от безплатните теми, почти всичи платени имат добра поддръжка. Пример в това отношение са Woothemes, които освен подробна документация имат и отделен форум за всяка една своя тема. Форумите са изключително полезни и могат да се четат от всички, закупили WordPress теми от Woothemes. WordPress често се ъпдейтва и в редки случаи това създава проблеми на някои теми, затова е добре да имате към кого да се обърнете в подобна ситуация.

Лесно ли могат да се добавят джаджи (widgets)

В документацията на много теми вече пише “widget-ready”, което ще рече, че лесно могат да се добавят нови джаджи в сайдбара или да се редактират наличните. Ако не сте добре запознати с редактирането на код, ви предлагам да обърнете внимание и на този аспект.

Графичен дизайн и четливост

Разбира се, атрактивната визия е от голямо значение при избора на тема. Въпреки това трябва винаги да се има предвид, че съдържанието е най-важното за един блог. Винаги обръщайте внимание на малките детайли, както и на контраста. Ако четливостта на текста не е оптимална, потърсете друга тема.

SEO

Една зле написана тема може да ви създаде доста главоболия при борбата за добро класиране в търсачките. Повечето безплатни WordPress теми са зле оптимизирани в това отношение, защото дизайнерите им наблягат на завладяващата визия, а не на правилната структура и SEO. Често срещани SEO грешки са: многократно повторение на h1 и h2 тагове на една страница; еднакъв title таг на всички страници на блога; дублирано съдържание при категориите и етикетите.

Абонирайте се за RSS емисията на блога ми, за да не пропуснете някои от следващите публикации на тема WordPress. В тях ще ви разкрия някои от най-популярните ресурси за качествени безплатни и платени уордпрес теми.

One reply on “Полезни съвети при избора на WordPress тема”

Изключително полезна статия за избор на тема. Отдавна мисля да създам личен блог, но това което ме забави е именно избора на тема. След като прочетох статията се замислих върху много въпроси и определено ще избера платена тема и ще се абонирам за RSS емисията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *