Categories
freelance

Греховете на уеб дизайнера, работещ от вкъщи

Както всяка професия, така и тази на уеб дизайнера, работещ от вкъщи си има положителни и отрицателни страни.

Хапване на бюрото

Знам, че много хора се наслаждават на сутрешното си кафе пред монитора, докато четат пощата си или докато разглеждат новинарските сайтове. Няма нищо странно в това, дори съм убеден, че и колегите, работещи във фирмите за уеб дизайн го правят често. Но тук не става въпрос за едно кафе, а за пълно меню:)

Аз от малък обичам да похапвам пред телевизора и дори си спомням, че е имало случаи, в които не можех да вечерям спокойно на масата ако телевизора не е пуснат, без значение на коя програма.

Сега, за радост, почти не гледам телевизия, но пък за сметка на това неприятният навик се е запазил – редовно хапвам пред монитора. Понякога си правя сандвич или дори салата, отварям си YouTube или Google Reader и наистина се чувствам добре!

Чудите се какво нередно има в това? Проблемът е в това, че клавиатурата на лаптопа ми винаги е пълна с трохи.

Отвличане на вниманието

Познавам хора, според които домашната обстановка може да има негативен ефект върху работата, защото има много неща които ни разсейват.
Да, вярно е. Понякога това може да попречи/въпреки че аз съм свикнал с този начин на работа и той ми харесва/, но нека да си кажем истината: истинските неща, които ни разсейват са онези, които ние самите си позволяваме, защото много ги харесваме.

Ето ги моите вечно заподозрени:

  1. Работейки над нов дизайн гледам някое видео в YouTube /Нали за това се използва втория монитор?/
  2. Оставям Tweetie (моят Twitter client) отворен, защото непременно трябва да разбера как е миналата срещата на @collylogic или каква нова глупост ще изръси @freddurst
  3. Чатя по Skype с колеги и приятели
  4. Проверявам страницата ми във Facebook за нови коментари под поредния остроумен статус.
  5. Проверявам Google Analytics, Google AdSense и Google Reader на всеки 5 минути, защото в мрежата нещата се променят много бързо.

Е , разбира се, малко преувеличих, но разбрахте какво имах предвид!

Игри

Не може да работиш за собствената си фирма и да нямаш някави забавни игри, инсталирани на компютъра. Въпреки че никога не съм бил типичният геймър и не съм се захласвал чак толкова по компютърните игри, винаги се намира някоя нова, която да ми отвлича вниманието точно когато съм най-зает. Предполагам има и такива колеги, които да не харесват компютърните игри толкова много, но може пък да са обсебени от някоя Flash игра от Мiniclip. Все нещо трябва да има!
Аз понякога играя World of Goo или Football Manager. Това определено е любимото ми занимание за губене на време! Не ме разбирайте погрешно, аз много добре знам кога е време за работа и кога за игри. Обикновено играя след като свърша с работата си и никога не изпускам краен срок заради игра или друг вид забавление. Това, което поражда у мен чувство за вина е мисълта, че вместо да прахосвам свободното си време в игри, би трябвало да се занимавам с нещо по-продуктивно – например да работя над собствен проект.

И … какво за теб?

Надявам се това да е било забавно четиво за всички, които работят от вкъщи, но също и за онези, които четат блогове докато шефа го няма:)  Бих искал да знам вашите мнения, защото дискусиите в коментарите могат да се окажат по-интересни и от самата статия!

[wp:svejo-net]

19 replies on “Греховете на уеб дизайнера, работещ от вкъщи”

Определено си прав за яденето и ровенето из интернет :D Аз пък имам навика да почна да правя нещо из нас докато работя, което ще рече да се мотая безцелно из нас. Друго мн често срещано явление е както си работя да хвана китарата и да си свиря и да за**а задължението ми.

От около 3 години работя дистанционно 70% от времето. И мога да ти кажа само едно – не си единствения :) / :(
Затова като трябва да работя крия CD-то на Football manager-a, заключвам хладилника. Само още от Skype / GReader / Tweetie немога да се откажа, но работя по въпроса.

@Мартин Добре, че не мога да свиря на китара:)

@tsvetkoff, @Radoslav Stankov знаех си, че не съм единствения!

В интерес на истината вече почти не пускам Football Manager, дори си изтрих един мега сейф. Видях в статистиката на играта, колко време съм прекарал над нея и се вцепених.

От три седмици работя от вкъщи и вече усещам как работя по-добре през нощта отколкото през деня. Някак си по-спокойно е когато света около мен е заспал и се вкарвам напълно в проекта. Това е и всъшност най-големия ми недостатък.

Другото нещо е работата в екип. Нямам предвид да работиш съвместно с други хора, ами да работиш с тях на едно място. Това действително е несравнимо и дава много мотивация за собствени проекти.

Позната история, забравяш обяче че и жената вкъщи също трябва да се спомене: “хайде на разходка, хайде да хапнем нещо навън, няма ли да ми обърнеш поне малко внимание….” и такива ти дребни работи които ти отвличат вниманието и като си дадеш сметка си работил не повече от час, при условие че беше замислил да отделиш цял ден и да свършиш нещо позелзно по сайта

Здравейте на всички. Думите на Иван са ми до болка познати. Станал рано , за да свърша малко работа с надеждата че няма кой да ме занимава с нищо и точно като си направя кафето и заредя photoshop – а, тя се събужда и ми казва “Хайде да излезем на дълга разходка с кучето” (Е бива ли такова нещо :) ) В крайна сметка като заспи към 12:00 01:00 и тогава се работи (До към 03:00, после следва “хайде лягай си вече няма ли да дойдеш при мен”) :))))))

@Иван, @Лазар Съгласен съм с написаното от вас, половинките вкъщи са една от основните причини за спад на КПД-то:) Те са може би и една от основните причини фрийленсърите да работят по нощите. И аз като Лазар съм най-продуктивен през ноща поради простата причина, че тогава няма кой да ме разсейва вкъщи.

Преди време дори обмислях варианта да си наема малък офис, за да се откъсна малко от типичните семейни задължение, които изникват всеки ден.

Ако не е кучето, ще е прането, чиниите, пазаруването…. :)))

Да живее нощтният труд !
От 8 години го практикувам и не се оплаквам.
Няма телефони, жената спи и не мрънка, няма кой и с какво да те разсейва … само тия пусти порно канали … ама съм им свикнал :)
Ех, колко е хубаво да намериш сродни души :)

От вкъщи не се работи, само през ноща става, през деня е направо ужаст, да не говорим че в офиса бюрото е сравнително малко, а вкъщи е огромно и е засипано с какво ли не, в момента например на бърото ми има, тефтери, острилки, бири, листи, бланки, папки, телефони, дистанционно, 2-3 чаши, много листи, списания и дори предполагам че и зад бурото са започнали да падат разни неща от преливане.
Офис = дисциплина, вкъщи = мърлявшина.
И пак стана 2:06 сабалам и още бачкам.

Нищо ново – и аз съм същата работа. Наистина че през ноща работя по скокойно и съм по съсредоточен и концентриран. Живея сам в апартамента си нямам половинка да ми досажда, но факта е че през деня съм някак си по разсеян, а през ноща като че ли ми идва музата както се казва. Още когато бях ученик, тогава забелязах че когато уча вечер като че ли повече запомнях…… Явно мисловните функции са по активни вечерта при нас. И при мен в къщи беше хаос, но сега си изградих изкуствено вече и строг график на работа, иначе не става. Дори и скайпа си изключвам когато работя, иначе ме притесняват познати и приятели които са без работа и се чудят как да си убият времето, до като аз имам заявки. Просто със силна воля се преборих с ежедневните разсейвания когато работя от в къщи. Имам любими игри – STAR CRAFT, AGE OF EMPIRES, DELTA FORCE, QUAKE……, но рядко намирам време за тях. Играя когато изпълня заявката. по време на работа си позволявам дори да си налея домашна ракийка и винце когато работя вечерта. Но когато имах офис преди 2 години, и там имах хладилник с питиета и мезета, уж ги пазех за гости и клиенти, а ама аз ги консумирах преди гостите. Ами като ми е сладко…… Успех на всички колеги от бранша.

Поздрави от Бургас

Последният път, когато ми отказа клавиатурата и се наложи да я отворя, намерих трохи, захар, черен пипер, мъъъничко парче от пица, кетчуп, засъхнало парче спагета, нещо като чубрица или джоджен и т.н.
Предната клавиатура я изхвърлих, защото заспах над нея и като се стреснах изсипах чаша чай в нея. Лошото беше, че имаше мед в него и бутоните залепнаха.
Предимството на моята клавиатура е, че има такъв “безупречен” външен вид, че никой от семейството ми не иска да я докосва и поради тази причина компютъра си го ползвам само аз ;-)
Колкото до нощната работа, всеки най- добре си знае хала. Аз ако правя нещо важно след 22:00 после цял ден не мога да си оправя бакиите. Дори и не помня как съм ги допуснал. Най- надъхан се чувствам през деня и ако до мене има кола и кафе.

Трохи по клавиатурата?

Това е нищо в сравнение с придвижването в студен много снежен зимен ден до офиса. С кола или градски транспорт или даже с такси – удоволствието не е за пропускане! Ако пък се случи 5 дни в седмицата- какво щастие! :):):)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *