Categories
уеб дизайн

Google Analytics

Google Analytics (накратко GA) е изцяло хоствана услуга, предлагана от Гугъл, която ни предоставя детайлирана статистика за посещенията на даден уеб сайт. Въпреки че е абсолютно безплатна, услугата е изключително добра и предлага множество възможности за професионален уеб анализ. Редом до показатели като: брой на уникални посещения и произход на потребителите, които се предлагат и от други популярни софтуери за уеб анализ, GA ни предлага интуитивен итерфейс и лесно интегриране с AdWords.

Google Analytics (накратко GA) е изцяло хоствана услуга, предлагана от Гугъл, която ни предоставя детайлирана статистика за посещенията на даден уеб сайт. Въпреки че е абсолютно безплатна, услугата е изключително добра и предлага множество възможности за професионален уеб анализ. Редом до показатели като брой уникални посещения и произход на потребителите, които се предлагат и от други популярни софтуери за уеб анализ, GA ни предлага интуитивен итерфейс и лесно интегриране с AdWords.

С помощта на Google Analytics имате възможност да си отговорите на редица важни за бизнеса ви въпроси като:

  • Откъде идват продажбите ми?
  • От кои страни/градове идват посетителите ми?
  • Колко време стоят на сайта ми?
  • Кои са най-посещаваните страници на сайта ми и какво правят посетителите на тях?
  • Какви ключови думи използват посетителите в търсачките, за да намерят сайта ми?
  • Как мога да си докарам повече таргетиран трафик?
  • Кои маркетингови подходи са най-ефективни?
  • Имам ли нужда от редизайн?

Google Analytics и добрият уеб дизайн

Google Analytics е също така удачен метод за проверка качеството на даден уеб дизайн или SEO оптимизация. Така нареченият “Bounce Rate” (процент потребители, които моментално напускат сайта) е един от показателите, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред с вашия уеб дизайн или с вашето съдържание. Лошият уеб дизайн може да окаже пагубно влияние върху бизнеса ви. Важно е да се има предвид, че веднъж разочаровал се от непривлекателния уеб дизайн, потребителят едва ли ще се върне отново на сайта ви.

Принцип на работа и алтернативи

Доскоро популярен метод за събиране на потребителски данни бе директното парсване на сървърните логове. Повечето хостинг компании предлагат безплатни софтуери за анализ на логовете като AWStats и Webalizer.  Макар че този тип програми са полезни и ни дават информация за посещенията от роботите, страниците с грешки и запитванията за изображения, интерфейсът им е изключително неудобен за употреба.

GA се възползва от предимствата на JavaScript и осигурява надеждно проследяване на сесията и на бисквитките. Освен това ни предоставя достъп до детайлна информация за операционната система, инсталираните плъгини и разделителната способност на екрана.

Инсталиране

GA се интегрира в даден сайт, като се вмъкват няколко реда JavaScript код на всяка една страница, за която искате да получавате статистика. Кодът е индивидуален за всеки сайт и се получава след регистрация на домейна на www.google.com/analytics.

При работата си като уеб дизайнер винаги се стремя да предлагам най-добрите решения на клиентите си и поради тази причина инсталирам на всички мои проекти този чудесен скрипт. В някои от следващите ми публикации смятам да публикувам детайлни инструкции и насоки за имплементиране на GA. Ако до тогава все пак имате нужда от помощ при интегрирането на Гугъл Аналитикс, се свържете с мен, ще се радвам да ви помогна.

[wp:svejo-net]

Comments are closed.